Bureau Guacamaya

Vak overstijgend
De verschillende lesprogramma’s zijn allen vakoverstijgend en binnen één overkoepelend thema wordt aandacht gegeven aan geschiedenis, aardrijkskunde, natuur, taal, rekenen en kunstzinnige oriëntatie. Het veelvuldig gebruik maken van interessante objecten maakt het mogelijk naadloos van vak naar vak te gaan. Ik heb bijvoorbeeld een grote collectie kralen en andere objecten die zijn gebruikt als lichaamsversiering. Van Faience-kralen uit het oude Egypte en glazen kralen van de Romeinen en Vikingen tot paardentanden, slangenwervels en allerlei schelpmaterialen verwerkt in allerlei vormen van sieraden. Het schild van de karetschildpad was één van de eerste producten die over grote afstanden werden verhandeld. Ik laat de leerlingen een kapkap zien uit Nieuw Guinea. Deze is gemaakt van kundig bewerkte schildpadhoorn en schelpmateriaal. Met het tonen van een dergelijk object is het mogelijk natuur, geschiedenis en aardrijkskunde in elkaar te laten overlopen. Er wordt veel gebruik gemaakt van open opdrachten die de leerlingen op eigen niveau kunnen invullen. Bij rekenen worden verschillende niveaus aan sommen aangeboden om elke leerling uitdaging te bieden. De leerlingen krijgen allen een eigen werkboek.

Kapkap

Viking kralen en amulet

Verhalend
Ik gebruik een vorm van beeldend vertellen om de lessen te laten ‘leven’ voor de leerlingen. Het beeldend vertellen bestaat uit het door de klas lopen en gebruik te maken van stem en gebaar. Daarnaast kunnen de beelden ook letterlijk worden genomen door gebruik te maken van verschillende voorwerpen tijdens het vertellen. De verhalen kunnen bestaan uit gebeurtenissen in het leven van een persoon als rode lijn in het lesprogramma (Piet Hein bij het lesprogramma over de gouden eeuw). De verhalen kunnen ook fictief zijn zoals verschillende verhalen van Indianen waarin dieren doorgaans een belangrijke rol spelen. Hetzelfde geldt voor de Maya verhalen. Het vertellen van verhalen maakt de les niet alleen 'spannend', maar de verhalen geven ook een goed beeld van het wereldbeeld van de Maya's en Indianen en de rol die dieren en de natuur in het leven en de religie van deze volkeren speelden.


Romeinse kralen
Museum in de klas
Een andere vorm om de lessen echt te laten ‘leven’ voor de leerlingen is het veelvuldig gebruik maken van allerlei voorwerpen. Dit betreft vrijwel zonder uitzondering authentieke voorwerpen die soms meer dan 2.000 jaar oud zijn waardoor feitelijk het museum de klas wordt ingebracht. De leerlingen kunnen in de meeste gevallen de voorwerpen vasthouden, onderzoeken en soms zelfs dragen zoals in het geval van Mayaklederdracht, een haarband van Noord Amerikaanse Indianen of bijvoorbeeld een schelpenketting uit Nieuw Guinea. Een goed voorbeeld is ook een Dayak babydrager uit Borneo. Een leerling kan deze door de klas dragen waardoor alle leerlingen de drager goed kunnen zien. In de drager zijn allerlei waardevolle objecten verwerkt zoals kralen en dierentanden. De afbeelding die is gemaakt van kleine kraaltjes moet 'boze geesten' op afstand houden.


Uitdagende doe-activiteiten
Het aanbod van verschillende interessante objecten biedt een mooie aanleiding voor allerlei uitdagende doe activiteiten. Elk lesprogramma wordt afgesloten met kunstzinnige oriëntatie waarbij kinderen op een uitdagende manier worden gestimuleerd hun creativiteit de vrije loop te laten binnen het overkoepelende thema. Zo heb ik bijvoorbeeld mooie bankbiljetten uit alle delen van de wereld die de leerlingen kunnen inspireren voor het ontwerpen van een eigen bankbiljet als afsluiting van een lesprogramma over de geschiedenis van geld. De kinderen leren in het lesprogramma over de oude Maya's onder andere over de Mayacijfers en tekens. Het ontwerpen van een 'eigen' Mayateken is ook een uitdagende opdracht.
